Advertentie

Artikel

Software-clinic: “Bestanden van een onleesbare diskette herstellen”

Fabrizio Ferri-Benedetti

Gepubliceerd

Joost heeft stokoude documenten opgeslagen op een aantal nog oudere floppydisks. Hij wil ze terug om ze te openen in Word en Excel, maar zijn laptop met externe diskettedrive wil de inhoud van het schijfje niet openen:

Beste Fabri,

Ik moet oude bestanden (Lotus 123, Word Perfect, etc.) die ik op een aantal diskettes heb opgeslagen terug zien te krijgen. Ik heb Windows 7 geïnstalleerd op een laptop en heb een externe diskettedrive, maar deze herkent ze niet en vraagt alleen of ik wil formatteren. Wat ik wil is de opgeslagen bestanden openen. Ik heb Microsoft Office 2013. Ik kan Lotus Symphony installeren (en heb dat al eens eerder gedaan), maar de bestanden lijken niet te openen omdat ze uit het DOS-tijdperk stammen. Kun je me helpen?

Joost

Beste Joost,

Het lijkt erop alsof je last hebt van twee archiveringsproblemen: het is niet mogelijk om de bestanden van je oude floppy’s te krijgen én de bestanden op zich zijn niet te openen.

Het is een probleem dat steeds vaker voorkomt, maar het goede nieuws is dat er goede tools bestaan om oude data van elk medium te lezen.

Red de bestanden van je onleesbare diskettes

Windows herkent dus de inhoud van je floppy’s niet en vraagt je om de diskette te formatteren. We raden je aan om dit niet te doen! Waarschijnlijk is de diskette-index onleesbaar geworden. De gegevens zijn er echter nog steeds en hoogstwaarschijnlijk nog te redden ook.

Dit bericht betekent NIET dat je data verloren is.

Een gratis file recovery-programma moet in staat zijn de diskette te lezen en overgebleven data erop te lezen, mits de diskette niet fysiek beschadigd is.

Ik raad een drietal van deze programma’s aan:

Alle vier zouden je diskettes moeten kunnen scannen en lezen. PhotoRec is de krachtigste van de vier, maar ook de moeilijkste om te gebruiken. Volg de stappen in deze tutorial, wil je het programma gebruiken.

PhotoRec oogt intimiderend, maar is met behulp van een tutorial prima te gebruiken.

Nog een goed programma is ISOBuster, dat beschadigde schijven die onleesbaar lijken alsnog probeert te scannen. Het programma probeert de beschadigde gedeeltes te ontwijken om zo te lezen welke bestanden nog wel bruikbaar zijn.

ISOBuster is hét programma om bestanden op beschadigde schijven te herstellen.

Het valt je wellicht op dat de bestanden die je vindt vreemde namen hebben. Let daarom vooral op bestandsgrootte en datuminformatie. Twijfel je, dan kopieer je gewoon alle gevonden bestanden en maak je een back-up.

Open documenten met Gnumeric en Abiword

Ik lees in je mail dat je probeert programma’s te openen die je hebt gemaakt met Word Perfect en Lotus 123 voor MS-DOS. Toentertijd waren dat de twee meest gebruikte programma’s qua tekstverwerken en spreadsheets, maar gek genoeg wil Office deze bestanden niet openen.

Er is een programma dat wél spreadsheets in WK4- en WK1-formaat (Lotus 123-formaten) opent, namelijk Gnumeric. Gnumeric is gratis en werkt op de meeste Windows-, Mac- en Linux-computers. Download en installeer Gnumeric, open de spreadsheets en sla ze desnoods op als XLS om ze later in Office te kunnen openen.

Gnumeric opent oude spreadsheets van Lotus 1-2-3 en Quattro Pro.

Ik ga ervan uit dat je WordPerfect-documenten stammen uit het pre-5.0-tijdperk, die Word in principe zou moeten lezen. Hoe dan ook, raad ik je aan om eens een blik te werpen op de converters van Graham Mayor. Op de website vind je converters voor Word Perfect-, WordStar- en Works-bestanden. Een andere optie is de gratis teksteditor AbiWord.

AbiWord herkent en lees bestanden van WordPerfect en StarOffice.

Voor de toekomst: sla je bestanden op in open formaten

Over tien of twintig jaar is het wellicht onmogelijk om de bestanden die je nu maakt te openen. Wees daarom proactief en volg deze vier tips:

  • Bewaar meerdere kopieën van je bestanden in verschillende formaten.
  • Bewaar je bestanden op meerdere opslagmedia (DVD, harde schijf, cloud).
  • Gebruik bij voorkeur open formaten, zoals Open Office.
  • Comprimeer je data niet met ZIP of RAR, als het even kan.

Met vriendelijke groet,

F.

Heb je een vraag over Windows, Android of computerbeveiliging? Fabrizio helpt je een handje. E-mail je vraag naar  vraaghetfabri@softonic.com of contacteer ons op Twitter met de hashtag #vraaghetfabri.

Lees ook:

  • Software-clinic: “Hoe haal ik verwijderde bestanden op mijn telefoon terug?
  • Software-clinic: “Hoe verplaats ik mijn WhatsApp-chats naar een andere telefoon?”
  • Software-clinic: “Windows vraagt me om een wachtwoord bij het installeren van software”
  • Software-clinic: “Ik ben een Word-document kwijt; kan ik het herstellen?”

    Misschien interesseert je ook