Advertentie

Artikel

Zo verander je de standaard zoekmachine in Firefox

Fabrizio Ferri-Benedetti

Gepubliceerd

Op een dag word je wakker en kom je erachter dat Yahoo! Google heeft vervangen als zoekmachine in Firefox. Daar had je helemaal niet om gevraagd! Hoe krijg je Google nu weer terug? Wij leggen het je uit.

Webbrowsers concurreren met elkaar en zoekmachines zijn één van hun wapens. Daarom worden deze wel eens veranderd, maar hiermee lopen ze wel het risico hun gebruikers te verliezen, die helemaal niet zitten te wachten op een andere zoekmachine.

Zo verander je de standaard zoekmachine in Firefox

Gelukkig is het eenvoudig om de standaard zoekmachine te wijzigen en kun je ook in Firefox weer de zoekmachine van je keuze instellen.

1. Zoek de zoekbalk in Firefox

In Firefox heb je twee mogelijkheden om te zoeken: vanuit de adresbalk of de zoekbalk. In de zoekbalk zie je welke zoekmachine je standaard gebruikt.

Het pictogram in de zoekbalk zegt dat Yahoo! de standaard zoekmachine is.

2. Klik op de pijl naast het pictogram van de zoekmachine

Klik op de pijl naast het pictogram van de zoekmachine. Je krijgt nu een lijst van beschikbare zoekmachines te zien.

3. Selecteer de zoekmachine die je als standaard wilt gebruiken

Klik op de zoekmachine die je wilt: dat wordt de nieuwe standaard zoekmachine in Firefox. Vanaf nu kun je zoekopdrachten in beide balken uitvoeren.

4. Beheer je zoekmachine (optioneel)

Wil je zoekmachines verwijderen of de volgorde van het menu wijzigen? Klik dan weer op het pijltje en kies voor de laatste optie in het menu (Manage search engines).

In dit venster wijzig je de volgorde of verwijder je de zoekmachines die je niet wilt. Foutje gemaakt? Klik dan op Restore Defaults.

Nieuwe zoekmachines toevoegen is eenvoudig

Om nieuwe zoekmachines aan Firefox toe te voegen heb je twee mogelijkheden. De eerste is om naar de officiële site van de zoekmachine te gaan en vervolgens op de groene knop te klikken. Nu wordt de zoekmachine toegevoegd aan Firefox.

Als tweede optie is het ook mogelijk om op de pijl uit stap 2 te klikken en op die manier een nieuwe browser toe te voegen. Helaas zijn niet alle zoekmachines compatibel met deze functie.

Meer leren over Firefox? Lees dan deze artikelen:

Misschien interesseert je ook