Advertentie

Artikel

Zo gamen we in de toekomst: samen, buiten, overal

Maria Baeta

Gepubliceerd

Samen creëren, virtual reality, cross-play… ik reisde naar de toekomst om erachter te komen hoe onze games er over een paar jaar uitzien.

Dit jaar was ik aanwezig bij GameLab Barcelona, een grote tentoonstelling gewijd aan videogames en interactief entertainment. Ik sprak verschillende pioniers uit de industrie over verleden, heden en, belangrijker nog, toekomst. Op basis daarvan is het mogelijk om een beeld te schetsen van hoe we over een paar jaar gamen. Komen al deze voorspellingen uit?

Zo gamen we in de toekomst: samen, buiten, overal

Jij bent de gameontwikkelaar

Meer dan ooit wordt er naar de gamer geluisterd. De sprekers bij GameLab zijn stuk voor stuk gevestigde namen die hebben besloten te vertrekken bij grote bedrijven om solo te gaan en de games te maken die zij, maar ook wij, willen.

Kim Swift (maker van Portal) of Keiji Inafune (bedenker van Mega Man ​​en sleutelfiguur in het succes van Capcom) zijn twee sterren die nu werken aan kleinere projecten, door middel van crowdfunding. Essentieel daarbij is de medewerking van de fans. Inafune legt uit: “Weggaan bij een groot bedrijf betekent werken met minder geld, maar veel meer vrijheid. ”

Keiji Inafunes eerste zelfstandige project was een groot succes

Dat betekent ook de vrijheid om te luisteren naar de gebruiker. Dankzij moderne media (social media, crowdfunding-platformen als Kickstarter, bètaversies en Steam Early Access) komen ontwikkelaars direct in contact met hun publiek, dat feedback geeft om de uiteindelijke game te verbeteren. Een speler is geen professionele ontwikkelaar, maar de mening van het publiek is soms belangrijker dan die van een programmeergenie of designer.

Kim Swift geeft aan het geweldig te vinden om te zien dat spelers actiever worden en hun eigen content (in de vorm van mods en levels) beginnen te maken. Van GTA tot Goat Simulator, van sportgames zoals FIFA tot rollenspellen als The Elder Scrolls, en zelf De Sims; alle belangrijke pc-games ondersteunen het maken en installeren van mods. De game die de trend het beste weergeeft is ongetwijfeld Minecraft; het spel moedigt gamers nadrukkelijk aan om zelf aan de slag te gaan.

De ontwikkelaar is nog steeds de maker van het spel, maar zonder de steun van het publiek heeft hij geen baan. Dus waarom niet dat publiek bij de ontwikkeling betrekken?

Goat Simulator wordt steeds beter dankzij de mod-community

Gamen in de vierde dimensie

In de jaren negentig probeerde men virtual reality al aan de man te brengen. Zonder succes. De technische beperkingen en exorbitante prijzen stonden grote populariteit in de weg. Nu krijgt VR een tweede kans. Niet alleen dankzij de betaalbare Oculus Rift, maar een hele generatie wearables, die een vierde dimensie toevoegen aan het begrip gaming.

Jade Raymond, directeur van Ubisoft Toronto, is duidelijk: de toekomst ligt in de vierde dimensie. Ze is van mening dat het over een paar jaar heel gebruikelijk is om niet alleen apps te draaien op wearable gadgets, maar ook games.

En wie virtual reality zegt, moet ook augmented reality zeggen. De techniek, momenteel nog een curiositeit, kan uitgroeien tot belangrijk onderdeel van de game-ervaring. Sommige games, zoals Invizimals, nemen al een eerste stap, maar zijn vooral gericht op kinderen. Hoe trek je volwassenen aan tot AR? Met een mobiele games als Ingress, om maar wat te noemen.

De stad is je game, in Ingress

Ingress is een mobiele game vol intriges en avontuur in de echte wereld. Bedoeling is om karakteristieke gebieden van de stad te veroveren samen met je bondgenoten. Met behulp van augmented reality-technologie komen we zo in contact met onze omgeving. De game dwingt je naar allerlei plekken in de stad te lopen; zo kom je nog eens op plekken die je niet kende.

Ingress is slecht het begin van een heel goed idee, dat met de ontwikkeling van onze mobiele apparaten steeds populairder zal worden. Het is een nieuwe vorm van interactieve entertainment, gecombineerd met fysieke activiteit.

Je speelt overal (letterlijk)

Mobiele games leiden onvermijdelijk tot cross-play. Dat betekent dat je dezelfde game op verschillende platformen door kunt spelen. Bijvoorbeeld: start een spelletje op Facebook, vervolg ‘m op je Android-smartphone, om uiteindelijk op de bank verder te spelen met je iPad.

Companion apps van grote titels als Assassin’s Creed 4 stellen ons in staat om verder te spelen, ook al is onze PlayStation 4 bezet of zitten we in de bus richting kantoor. Toegegeven: vaak gaat het niet om de volledige game, maar een continuïteit van bepaalde spelonderdelen.

Met steeds krachtigere apparaten en beter draadloos internet, komt het streamen van je game naar een mobiel apparaat steeds dichterbij. Eenmaal zo ver maakt de kracht van je mobieltje niet eens meer uit; als de verbinding maar goed is.

Trouwe metgezel: de companion app

Gamen wordt socialer dan ooit

Schrikbeeld van doemdenkers is dat we in de nabije toekomst massaal enkel nog naar ons schermpje kijken, geïsoleerd van de buitenwereld. De realiteit is anders: nieuwe manieren van spelen maken ons juist socialer.

Zoals al het geval is met sociale media, die ons in staat stellen te communiceren met mensen van over de hele wereld, worden toekomstige games net zo belangrijk voor interactie met vrienden en vreemden. Jade Raymond ziet het zo: “Games brengen ons in contact met mensen die ongeveer even goed zijn in het spel, dus wil je – simultaan of asymmetrisch – met die andere mensen samenwerken.”

Kim Swift is even optimistisch. Ze noemt de coöperatieve multiplayer van Borderlands 2 als voorbeeld van een traditionele game met een sterke online community, die maar blijft groeien. Dat wordt alleen maar meer, nu de hele wereld steeds betere internetverbindingen krijgt.

Winnen doe je samen in Borderlands 2

Ook Alex Rigopulus, CEO van Harmonix, beschouwt spelen als sociale handeling. Als bewijs noemt hij het eigen succes van Guitar Hero en Dance Central, wat vooral is gebaseerd op samen spelen.

In tegenstelling tot allerlei alarmerende berichten, lijkt het erop dat we ons in de toekomst steeds minder in ons eigen op zichzelf staande wereldje terugtrekken. Gamen wordt meer en meer een fysieke, virtuele en sociale onderneming, gekoppeld aan een gemeenschap met soortgelijke spelers.

Simulatie van de podiumkunsten is een geweldige manier voor social play

Welke voorspellingen worden waarheid?

Wie had tien jaar geleden kunnen bedenken dat we in 2014 een volwaardige 3D-RPG op onze tablet spelen terwijl we tv kijken en online kletsen met onze beste vrienden? De gebruiker van nu is gewend om te multitasken; de game-industrie springt daarop in.

Ik geloof dat alle theorieën die tijdens GameLab op tafel kwamen ook waarheid worden. Hoe lang het duurt? Misschien twee jaar, misschien wel tien. Dat is afhankelijk van hoe snel de gamers deze nieuwe manieren van spelen oppikken. Van jou, dus.

Gamen in de toekomst: een sociale aangelegenheid? Laat ons weten wat jij hiervan vindt!

Misschien interesseert je ook